Sıkça sorulan soruları sizler için cevapladık.
Yükseltilmiş döşeme sistemi zeminin altında faydalı bir hacim oluşturmak için geliştirilmiş bir sistemdir. Metal ayaklar ve panellerden oluşur. Panellerin her biri bağımsız olarak kaldırılabilmekte ve müdahale için imkan vermektedir. Oluşturulan faydalı hacimde, elektrik, data, su, havalandırma gibi tesisatlar yer alabilmektedir.
Yükseltilmiş döşeme sistemi öncelikle elektrik kablolarının yoğun olarak kullanıldığı ve sık müdahale gerektiren alanlar için anlamlıdır. Diğer bir kullanım alanı esneklik gerektiren modüler açık ofis ortamlarıdır. Ayrıca çok katlı yapılarda, binaya en az yük bindirerek şekilde bir çözüm üretilmektedir.
Yükseltilmiş döşeme sistemi TS EN 12825 standardına göre üretilmektedir.
TSE 12825 standardına uygun üretim yapabilmek için üretim alanında, standardın gerektirdiği şekilde bir laboratuar kurmak gerekiyor. Laboratuarda, her üretilen partiden alınan numuneler boyutsal sapma, yük dayanımı, kaplama için çekme testi, cisimle serbest düşme gibi testler uygulanmaktadır.
Yükseltilmiş döşeme sistemi EN 13 501-1 ve EN 13501-2 standartlarına göre yangına tepki ve yangına dayanım sınıflarına ayrılmaktadır.
EN 13 501-1 standardı yangına tepki sınıflarını tarif etmektedir. Bu standarda göre yükseltilmiş döşeme sistemi Aff yada Bff sınıfı olabilmektedir. Aff sınıfı ürünler alev almaz ürünlerdir. Bff sınıfı ürünler ise zor alev alan ürünlerdir.
EN 13 501-2 standardı yangına dayanım sınıflarını tarif etmektedir. Bu standardın test yöntemleri EN 1366-6 standardında tarif edilmektedir. Bu standarda göre ürünler 30, 60, 90 ,120 dakika gibi süreler ve R (yük taşıma kapasitesi), E (bütünlük) ve I (ısı yalıtımı(geçirgenliği)) gibi performans kriterlerine göre sınıflandırılmaktadır.